Αγαπητές Συναδέλφισσες, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που μου δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσω μαζί σας από τη θέση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο συνεργασίας μαζί σας, ο οποίος ευελπιστώ να είναι εξαιρετικά αποδοτικός και δημιουργικός για όλους μας και, κυρίως, για τους/τις μαθητές/τριές μας.

Χαίρομαι που θα μοιραστούμε μαζί και αυτή τη σχολική χρονιά την ελπίδα, την αισιοδοξία και τη δημιουργική διάθεση για πρόοδο και προσφορά στην Παιδεία μας, που οφείλει να είναι στην υπηρεσία του παιδιού ως ανθρώπινου προσώπου. Άλλωστε, κάθε νέα σχολική χρονιά αποτελεί το εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα, για μια νέα προσπάθεια, με νέους στόχους και προσδοκίες. Ο δρόμος προς τη μάθηση είναι απαιτητικός και επίπονος αλλά είναι γόνιμος και συναρπαστικός, προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες, ιδανικά και αξίες, πνευματικά εφόδια για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.

  2022 09 08 photo olga 

Την φετινή σχολική χρονιά καλούμαστε να διαχειριστούμε και να αξιοποιήσουμε σημαντικές καινοτομίες, όπως το Αναβαθμισμένο Ολοήμερο Σχολείο, με το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, τους Εκπαιδευτικούς Ομίλους μαθητών, τους νέους θεσμούς του Παιδαγωγικού Συμβούλου – Μέντορα και του Ενδοσχολικού Συντονιστή, αλλά και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, καθώς και τη συνέχεια όλων των καινοτομιών που έχουν εισαχθεί τα προηγούμενα σχολικά έτη στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο.

Διδάσκοντας τις νέες γενιές, οι οποίες είναι εμβαπτισμένες στη σύγχρονη τεχνολογία, οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ορθολογική χρήση της και την κριτική της αντιμετώπιση, αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία και το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό στις σχολικές αίθουσες, στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών με σύνεση και κριτική στάση.

Η συνεργασία ανάμεσά μας είναι η βάση για την οικοδόμηση  σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης,  κατάθεση κοινών στόχων και μοίρασμα ευθυνών, σύνθεση των αντιθέσεων, των εμπειριών και των διαφορετικών αντιλήψεων και προσδοκιών.

Παρόλα αυτά, οι ατομικές πινελιές της προσωπικής δράσης του καθενός μας, οι νέες ιδέες και οι πρωτοβουλίες μας μπορούν να γίνουν το παράδειγμα, το κίνητρο και η έμπνευση για όλους και όλες μας. Και γίνονται από πολλούς/ές συναδέλφους/ισσες αυτά τα «μικρά θαύματα» στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά μας, τα οποία δίνουν αληθινή ζωή και υπόσταση στο Σχολείο, που ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού συνόλου καλείται να κάνει άλματα και να στηρίξει τα παιδιά και τις οικογένειές τους στο θέμα της ανατροφής και της διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς.

Αγαπητοί και αγαπητές μου,

Το Σχολείο ως ζωντανός και παλλόμενος οργανισμός απαιτεί από εμάς να τον οδηγήσουμε στην πρόοδο και την εξέλιξη, αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στην πολύτροπη σχολική καθημερινότητα.

Εμείς, μέσα σε συνθήκες μιας πολυδιάστατης ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, ας κάνουμε το Σχολείο μας απάνεμο λιμάνι για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Ένα Σχολείο μαθητοκεντρικό, ενεργητικό, βιωματικό, επίκαιρο και καινοτόμο. Ένα σχολείο που μεριμνά για την ασφάλεια των παιδιών, τονώνει τα κίνητρα μάθησης και προάγει τις δυνατότητές τους στο βέλτιστο δυνατό βαθμό, καλλιεργεί ολόπλευρα την προσωπικότητά τους και αναπτύσσει ισόρροπα τη νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους υπόσταση.

Με διδακτικό ενθουσιασμό, συναισθηματική θέρμη και τη δικαιοσύνη της αγάπης, που λειτουργεί με όρους ισότητας, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς, προκαταλήψεις και στερεότυπα ας ξεκινήσουμε το ταξίδι της γνώσης ελπιδοφόρα και δημιουργικά.

Με τεντωμένες τις αισθήσεις μας, ας αφουγκραστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Ας τους δώσουμε λόγο και ευκαιρίες έκφρασης, ας μη σταθούμε στη στείρα γνώση κι ας κάνουμε τα Σχολεία μας κυψέλες ανθρωπιάς, συνεργασίας και πολιτισμού, όπου κάθε δεξιότητα βελτιώνεται με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο και το κριτικό πνεύμα ανυψώνεται με εναλλακτικές δράσεις.

Ας δώσουμε έμφαση στην καλλιέργεια των αξιών της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης προς όλους. Ας εμπνεύσουμε τον σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, την αποδοχή της διαφορετικότητας, υποστήριξη των ευάλωτων παιδιών και τη φιλοζωία.

Στην κατεύθυνση αυτή, όλα τα στελέχη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κι εγώ προσωπικά είμαστε διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να σας υποστηρίξουμε και να σας διευκολύνουμε στο έργο σας. Η κοινή μας πορεία όλα αυτά τα χρόνια έχει εμπεδώσει ανάμεσά μας μια σχέση βαθιά και ειλικρινή κι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο για την αγαστή μας νέα συνεργασία. Η μέριμνα της στελέχωσης των Νηπιαγωγείων και των Σχολείων μας, με αίσθημα δικαίου, ευαισθησία για τις ανθρώπινες ανάγκες, καθώς και η διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για μια ευοίωνη σχολική χρονιά είναι η προτεραιότητά μας.

Με αυτές τις σκέψεις σας και την πεποίθηση ότι η παιδεία μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, σας εύχομαι ολόψυχα υγεία, ψυχική ανθεκτικότητα και καλή επιτυχία στο πολύπλευρο έργο της κοινής προσφοράς για την καλυτέρευση της εκπαίδευσης των παιδιών μας, που  ενσαρκώνουν την ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας.

Και σας καλώ να προβούμε για άλλη μια χρονιά σε κατάθεση ψυχής που οδηγεί στην ανάληψη του μέγιστου οφέλους για το ίδιο το παιδί και για την κοινωνία. Να εξορίσουμε από τα Σχολεία μας τη βία, τον εκφοβισμό, την πλήξη και τη στασιμότητα και να κάνουμε τις τάξεις μας καράβια με πυξίδα τη φαντασία, τη γνώση και την έρευνα και πλοηγό το Ξίφος του Ωρίωνα στο σεργιάνι του κόσμου ως τη Γη της Επαγγελίας του καθενός μας.

Με συναδελφική εκτίμηση

Όλγα Μούσιου Μυλωνά

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας